Çocuklarımızı Dijital Ortamların Tehlikelerinden Uzak Tutmak Mümkün Müdür?
Çocuğumuzu dijital ekranla (telefon, tablet, bilgisayar, televizyon vb.) tanıştırmaya ve ekranın günlük olarak rutininde yer almasına karar verdik. Peki bunu onun güvenliğini sağlayarak nasıl yapabiliriz? Burada iki önemli husus var.
1. Çocuğun bir günde ekran başında geçirebileceği maksimum süreyi belirlemek: Çocuğunuzun yaşına, gelişimine uygun sürede ekrana maruz kaldığını anlamak için basit bir yöntemden faydalanabiliriz. Normal gelişim gösteren çocuklarda yaşı ile on dakikayı çarparak (örneğin 5 yaşındaki bir çocuk için 5x10 = 50 dakika) bu süreyi tespit edebiliriz. Ancak özel gereksinimli olan öğrencilerimiz için bu süre yarısı kadar kısalabilir.
2. İçerik: Çocuğunuzun izlediği ya da maruz kaldığı video ve içerikler mutlaka yaşına uygun olmalıdır. Bu nedenle öncelikle ona açacağınız bölümleri, içerikleri sizin izlemeniz ve içinde çocuğa olumsuz mesaj içerikleri yansıtan içerikleri izlemesini önlemeniz gerekmektedir. Bazı programlar çocuklar için ayrı uygulamalar oluşturmaktadır. Fakat o uygulamalarda bile bazı içeriklerin çocuklar için oldukça sakıncalı olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde reklamlarda da bu tür içerikler ve mesajlar gizleneceği için reklamları da izletmemeniz tavsiye edilmekledir.
Bunlar dışında;
· Kullandığınız cihazı koruyan güçlü yazılımlar kullanılmalıdır.
· ADSL/Modem şifreleri karmaşık ve uzun içerikte hazırlanmalı ve kimseyle paylaşılmamalıdır.
· Çocuğun erişim sağlayacağı dijital platformun ve içeriklerin yaşına uygunluğuna dikkat edilmeli, zararlı içerik barındıran web siteleri ve platformlara karşı filtre kullanılmalıdır.
· Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın https://internet.btk.gov.tr/ sayfası ziyaret edilerek zararlı içerikli sitelere erişimi engellemek için ücretsiz abonelik oluşturabilirsiniz.
· Eğer bir bilişim suçu ya da çocuğunuza yönelik bir siber istismar durumundan şüphelenirseniz hemen en yakın emniyet birimine, savcılığa suç duyurusunda bulunabilir, siber@egm.gov.tr adresine ihbarınızı mail olarak gönderebilirsiniz.
· Sosyal medya hesaplarında çocukların fotoğraf ve videoları mümkünse paylaşılmamalıdır. Paylaşılmasının gerekli olduğu durumlarda çocuğunuzun mahremiyetini ihlal etmeyecek görüntülerin yer almasına dikkat edilmelidir.
Unutmayalım ki amacımız çocukları bilişim ve teknolojiden uzaklaştırmak değil onların ekran başında geçirdikleri sürede fiziksel ve ruhsal sağlıklarını güvende tutmaktır.
Adres:
Korutürk Mah. Kestane Sk. No1 , 35330 Balçova/İzmir
Telefon
02322771747